Vi söker fler områdesansvariga!

Kan du tänka dig att hjälpa till med att ansvara för ett område eller vet någon lämplig? Hör av dig till oss i styrelsen för mer information om vad det innebär, maila till info@olmefiber.se så ringer vi upp dig!

Hjälp oss med namn, se nedan var det saknas ansvarig.

Område Ansvarig Backup
Labberud Viktor Eriksson Magnus Johansson
Träfors, Broby Angelica Pettersson Gunilla Johnson
Lerdala, Niklasdam Sylvia Eriksson Helene Dahlström
Samhället, Nore Tobias Möller
Sunnäs, Rudsnäs Josef Farkas Carl-Gustav Holmquist
Kummelön Victor Burhöij Bibi Andersson
Åsviken, Strandvik Patric Norström Thomas Nilsson
Mårön Mikael Mårgård Anders Mattsson
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vi söker fler områdesansvariga!

 1. Evert Larsson skriver:

  Hej
  Jag var ganska kritisk mot den höga insatsen på informationsmötet den 8/11. I min inkorg fick jag nedanstående information som gjort mig än mer fundersam. Håller vi på att betala en infrastruktur som Telia själv kommer att betala tids nog.

  ”Tänkvärt om fiberutbyggnad
  Det dras fibernät som aldrig förr i Sverige, även på landsbygden. Svensken ska få snabbaste bredbandet i världen och lokalt så bildas det fibergrupper som hejar på utbyggnaden och lurar folket att satsa pengar i detta, för att få snabbt Internet. Halva kostnaden ska man betala privat för att få denna fiber till bostaden, halva kostnaden står staten för (alltså betalar vi hela kostnaden). Men är det verkligen sant att det är omtanken om oss medborgare som ligger bakom, är det inte så att 4G-utbyggnaden kräver denna fiber och att det är ett smart drag att få oss alla att stå för fiolerna?
  Roger Olsson har funderat om detta och skriver följande:
  Tjena Kalle,
  I somras drogs det igång lokala föreningar över hela landet som skulle samordna byggandet av privata fibernät över hela landet. Staten subventionerar hälften av kostnaden. Nu har man satt igång att gräva ner fiber i mitt område. Jag är själv medlem i föreningen och tänkte att detta är nog bra. Man får ju bl.a telefon genom fibern också.

  Men! Så klack det till i skallen: Vad händer med 4G nu.. Masterna måste ju stå tätt.. Man vill riva kopparnätet.. Vad ska man koppla upp 4G mobilmasterna mot. Gjorde en sökning på ”4G connected to fiber” ! Läser man lite av det som kommer upp så inser man att det är precis så dom tänkt. Utan fiber blir det bara skit med 4G och det kan inte användas som det var tänkt. 4G kopplas till fiber för brinnande livet över hela världen. Men det var det inte nån av killarna från fiberstyrelsen som nämnt. (tekno- och business snubbar) Jag gick på fiberföreningens stämma och fick tillfälle att fråga just detta: ”4G ställs i tidningarna mot fiber. Men är det inte så att man kommer koppla upp 4G-masterna mot fibern.. alltså den fiber vi nu betalar privat för att dra fram?” Jo så kan det bli sa han, det bestämmer en framtida föreningsstämma.. Kan tillägga att han stammade och nästan klapprade med knäna när han fick denna frågan. Jag tillade sen att det är ju inte alla som vill ha en mobilmast bakom huset, så det kan ju vara bra känna till detta. Kollade runt i salen och jag tvivlar på att det var många som fattade vad det här betydde. Sen sa han nåt om att som markägare kan jag villkora avtalet så att jag kan neka fibern att anslutas till en mast i framtiden. Månntro det….

  Jaha, så det verkar som ”Sven” är på väg bli grundlurad, igen, mej inkluderat? Vi släpper fram fibern över våra marker, betalar t.o.m för det, och sen kommer mobilföretagen med sin ledningsrätt och kopplar upp en arme av 4G master???

  Jag funderar på att gå ur föreningen och skippa fibern. Det är nämligen bara jag i mitt område (ute på landet) som är med. Tänk om det blir jag själv som drar hit detta på nära håll. Så får det inte bli!

  Till skillnad mot de flesta vet jag att mobil-teknik är hälsofarlig, att betala för att
  få hit 4G-nät är jag inte intresserad av.

  Hälsningar
  Evert Larsson

  • admin skriver:

   Hej Evert!

   Tack för ditt inlägg med synpunkter och påståenden. Vi ska försöka besvara och bemöta innehållet i Roger Olssons ”påståenden”.

   Först vill jag börja med att bemöta ditt påstående att vi har för avsikt att lura våra nära och kära grannar i Ölme. Vi är flera hårt yrkesarbetande kvinnor och män som jobbar ideellt med att utveckla vår landsbygd genom att göra det möjligt får hushållen i Ölme socken att ansluta sig till fibernätet. Vi gör detta utan någon som helst egenvinning. Alla som arbetar i föreningen, för närvarande 14 personer bor och lever i Ölme har sina barn på skolan och i många fall sitt arbete hemma. Vad skulle vi vinna på att försöka lura våra grannar, hur skulle vi kunna se dom i ögonen och möta dem var dag? Målet är att vi ska bidra till att utveckla och skapa framtida möjligheter för oss som bor och verkar i Ölme. Att din uppfattning då är att vi ”lurar folk” känns väldigt lång från vår verklighet. Att bli medlem i vår förening, Ölme Fiber ek. förening är helt frivilligt och det är också frivilligt att senare ansluta sig till ett fibernät i Ölme.

   När det sedan gäller 4G och Roger Olssons ”sanningar, påståenden och synpunkter” så är de både motsägelsefulla och felaktiga.

   Låt oss säga att vi inte genomför detta projekt utan i stället väntar på 4G och sätter oss in i de kommersiella krafternas beräkningar. Vi är 1325 personer som bor i Ölme och låt oss kalkylera med att 600 av dessa kommer nyttja 4G till en kostnad på 300 kr/månad. Att bygga en 4G-mast kostar ungefär 1,5 MSEK och för vårt område skulle det gå åt ca 8-12 master. Kostnaden landar då på i snitt 15 miljoner, vilket ger en avbetalningstid på ca 9 år innan man börjar gå med vinst. Vilka företag agerar under sådana förutsättningar och vill vi verkligen ha 8-12 master i vårt område? Vi i föreningen strävar mot ett landskap utan master för 4G.

   Så oberoende av om vi bygger ett fibernät eller inte, så är det inte troligt att man kommer att bygga ut 4G-nätet i vårt område just med tanke på det dåliga kundunderlaget som finns i Ölme.
   4G kräver ju som man nämner att det finns fiber i området. Förutsättningen för 4G är inte byanätet i Ölme utan det är om den närmaste telestationen är fibersatt. I vårt område är alla tre telestationerna fibersatta, så om man vill bygga 4G så finns redan förutsättningarna.
   Ledningsrätt innebär som vi förstått att man har rätt att använda mark och kanalisation för att bygga och utveckla infrastrukturen. Men i vårt fall så kommer vi bara att lägga kanalisation till våra medlemmars fastigheter. Vi kommer inte köpa in extra kanalisation och göra det möjligt för andra aktörer att nyttja vår infrastruktur!

   Vi hoppas att vi har besvarat dina frågor och funderingar på ett konstruktivt sätt. Har du ytterligare frågor så är du välkommen att ringa mig på telefon jag nås dagtid på 054-14 17 82, kvällstid kan du ringa mig på 330 50. Välkommen att höra av dig!

   Med vänlig hälsning
   Per Westlund
   Ölme Fiber ek. förening

Kommentera