Oktober

Vi är en bit in i oktober och vi lägger ner meter för meter av kanalisation till era fastigheter. I skrivande stund så har vi precis nåt fram till Sunnäs by på södra sidan och på norra sidan är vi framme vid Lerdala efter en tur upp förbi Skanum, Slättom och sedan ner mot Råum och vidare mot Lerdala och Karslund. Samhället är klart förutom några tomtanaslutningar som ska grävas in nästa helg, mer info nedan. Jag är säker på att ni sett en del öppna schakt efter vägarna och det är där som vi ska borra oss under väg alt. vattendrag. De första borrningarna kommer att ske inom kort sagt var att det skulle vara denna vecka men det ser närmare ut som om det blir under nästa.

Sunnäs
På måndag nästa vecka, v43 kommer vi påbörja arbetet i Sunnäs det kommer säkert bli lite trångt efter vägarna då vi har en stor och en mindre grävmaskin samt en fyrhjuling med en ganska bred kärra som vi använder för att rulla ut slang. Där till ev. en traktor. Vi behöver gräva av vägen på några ställen för att nå alla fastigheter. Dessa moment kommer vi företrädesvis lägga mitt på dagen. Vi ber om överseende för ev. störningar. Vi kommer röra oss med utgångspunkt från trekanten vid hembygdsgården väster, öster och där efter söderut mot Rudsnäs.

Samhället
Nästa helg kommer det att finnas möjlighet att få hjälp med att gräva in tomtanslutningarna i Samhället. Mattias och Henrik Andersson kommer ansvara för grävningen, men det finns flera som lämnat intresse att vara med. Vi förutsätter att ni som vill ha hjälp är på plats vid era fastigheter. Ni som vill ha hjälp hör av er till mig, Per Westlund,  så fort som möjligt dock senast torsdag den 23:e okt.

Installation av fiber
Målsättningen är att installation av fiber ska påbörjas i samhället i mitten av november och att driftssättning ska kunna ske i månadsskiftet november/december.

Tomtanslutningar
Vad det gäller tomtanslutningar så är fungerar det så här, vi gräver fram till tomtgräns och då är alternativen att fastighetsägaren gräver själv med spade, grävmaskin etc. Slangen bör ligga på ungefär 30 centimeter på gräsmatta skulle det vara så att det körs med tunga fordon så ska den ligga på 60 cm. Om ni inte kan orkar eller av annan anledning vill ha hjälp med grävning så står vi för en liten grävare men då måste ni hjälpas åt att samordna grävningar till flera fastigheter under t.ex. ett veckoslut allt under veckan för de som är hemma. Detta är den lilla ideella tid som var och en bör ställa upp med för att få fiber till sin fastighet.

Det är en 16 mm tjock slang som tillsammans med märkband ska grävas in för varje anslutning, alltså en slang per anslutning. Vi lägger av slang vid er tomt och skarvar signalband. Skulle det av någon anledning vara så att slangen inte räcker så får ni ringa oss så skarvar vi. Inga hemmagjorda skarvar är tillåtna.

ComHem
Det har varit lite funderingar över vilka tjänsteleverantörer som finns. All denna information finns på www.kristinehamnsstadsnat.se. Där kan man inte hitta ComHem just nu men detta är bara temporärt, de håller på att fixa med tekniken. De kommer att komma upp igen när de fått till det tekniska för att få fram lokal tv. När jag kontaktade ansvarig för detta trodde han det skulle bli klart vilken dag som helst.

/Styrelsen genom Per Westlund

Inte mycket spår efter plöjning

Inte mycket spår efter plöjning

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.