TOMTANSLUTNING

Att tänka på vid grävning av fiberslang på tomt/gräsmatta

Viktigt är att begära utsättning av befintliga ledningar på din tomt, detta gör du på https://www.ledningskollen.se/
Detta är en kostnadsfri tjänst där du kommer att få antingen en karta på det befintliga området, eller utmarkering med spray eller pinnar, mer om hur det fungerar ser ni här.

Ölme Fiber begär utsättning på all övrig mark, vi ansvarar inte för privatel som inte är utmarkerad.

Föreningen gräver fram till gräsmattan, sen är det är du själv som gräver och bestämmer hur du vill gräva på din tomt; utifrån där vi lämnat av slangen.

Börja med att bestäm vilket rum du vill att fibermottagare ska monteras, vanligtsvis TV-rum, våtrum är inte att rekommendera.

Slang erhålls av föreningen, när vi grävt fram till tomtgräns ligger det slang och en bit markeringsband vid tomtgräns, ytterligare markeringsband behövs ej. Räcker inte slangen till, kontakta kundtjanst@olmefiber.se, så ser vi till att den blir korrekt skarvad, inga egna skarvningar tillåtna.

OBS kapa inte slangen som blir kvar när du kommit till huset utan låt den ligga tills montering sker, detta då alla slangar ska vara försedda med ändtätning för att skydda från fukt och skräp.

Hur djupt behöver du då gräva?
Vi lägger slangen på 60 cm, men för avlämning av din anslutning så drar vi upp den till 20 cm, vilket är det djup som räcker på din egen tomt. Du behöver inte gräva bredare än att slangen och bandet ryms ,ca 10 cm, måste du av någon anledning gräva utanför tomt/gräsmatta räkna med 60 cm djup för att vara säker på att den inte skadas vid senare tillfälle.

Du kan gräva för hand eller med minigrävare, tänk dock på att gräva för hand vid de områden det kan finnas annan ledning dragen.

Minigrävare finns att låna, kontakta
kundtjanst@olmefiber.se

När du grävt klart, placera slangen, täck den med ett lager jord och lägg sedan på varnings bandet och fyll igen.

Hur kommer slangen in i huset?
Montering av fiberanslutningen utförs av Onfield, de kontaktar fastighetsägaren och bestämmer tid för installation. Det är dom som borrar ett hål genom väggen, det är inget som ska göras innan. Håltagningen tätas när fibern är på plats. De installerar en fibermottagare strax innanför där fibern kommer in så åverkan inomhus är liten.